Dünya Prematüre Günü’nde erken doğum vurgusu

Dünya Prematüre Günü: Prematüre Bebeklerin Sağlıklı Yaşam Şansı

(İSTANBUL)- İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Selda Handan Karahan, 17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, dünya genelinde her yıl 2,7 milyon can kaybına neden olan yenidoğan ölümlerinin yanı sıra 2,6 milyon bebek gebeliğin son 3 ayında veya doğum sırasında hayatını kaybederken her yıl 303 bin annenin de öldüğünü belirtti. Erken doğumun bir hastalık olmadığını vurgulayan Karahan, prematüre bebeklerin sağlık profesyonelleri tarafından desteklenerek sağlıklı bir hayata sahip olabileceğine dikkat çekti.

İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Selda Handan Karahan, “Dünya Prematüre Günü” temasını ve önemini vurgulayarak, dünya genelinde hizmete erişimdeki eşitsizliklerin prematüre doğumları ve anne-bebek ölümlerini artırdığını belirtti. Karahan, Avrupa Yenidoğan Bebeklerin Bakımı Kuruluşu’nun (EFCNI) 2024 yılı temasının “Her yıl 13 milyondan fazla bebek çok erken doğuyor. Her yerde kaliteli hizmet” olarak belirlendiğine dikkat çekti.

“Ülkemizde, en yüksek prematüre bebek doğum oranı yüzde 14,2 ile Doğu Anadolu Bölgesi”

Karahan, ülkemizde en yüksek prematüre bebek doğum oranının yüzde 14,2 olduğunu ve 2022 yılında doğan bebeklerin yüzde 12,9’unun erken doğumla dünyaya geldiğini belirtti. Doğan prematüre bebeklerin çoğunluğunun sınırda prematüre olarak kategorilendirildiğini aktaran Karahan, ülkemizde bu konuda alınması gereken önlemlere değindi.

2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin biri olan “Hedef 3.2.1”, yenidoğan ölümlerini ve 5 yaş altı çocuk ölümlerini azaltmayı hedeflemektedir. Karahan, bu hedeflerin önemine vurgu yaparak, dünyada ve ülkemizde sağlık alanında yapılması gerekenlerin ve hedeflerin üzerinde durdu.

“2019 yılında 122 ülke 5 yaş altı ölümler için SKH hedefine ulaşmıştır”

SKH hedefine ulaşılması ile 2030 yılına kadar 5 yaş altı ölümlerinin sayısının 11 milyon azalacağını ve bu konuda Sahra altı Afrika ve Güneydoğu Asya’da yoğunlaşılması gerektiğini belirten Karahan, erken doğan bebeklerdeki ölüm oranlarında ülkeler arasındaki eşitsizliklere de dikkat çekti.

“Erken doğum bir hastalık değildir”

Erken doğumu önlemek için gebelik planlama aşamasından itibaren aile hekimine başvurulması gerektiğini belirten Karahan, gebelik sürecinde ve doğumdan sonra dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi vererek, prematüre bebeklerin sağlıklı bir hayata sahip olabileceğini vurguladı. Aile hekiminden alınacak desteklerle sağlıklı bir nesil yetiştirmenin mümkün olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir