Bu kış narenciye cep yakacak

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre; narenciye üreticileri yeni sezona hazırlanırken, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini şiddetle hissediyor. Bahar aylarındaki sıcak hava ve kuraklık, narenciye ağaçlarının çiçeklenme döneminde ciddi kayıplara yol açtı. Üretici bölgelerde verim kaybı yüzde 50’ye ulaştı. Sıcak havalar, zararlı böcek popülasyonunun artmasına neden oldu ve Akdeniz meyve sineği yaygınlaştı. Mersin, Aydın, Adana ve Antalya’da bu zararlıya karşı yoğun bir mücadele sürerken, yayılma alanı giderek genişliyor.

Geçen sezon narenciyede yaşanan bolluk, sıcak hava nedeniyle düşük tüketimle sonuçlanmıştı. Bu yıl ise verim kayıpları nedeniyle narenciye fiyatlarının yüksek seyretmesi bekleniyor. Öte yandan narenciye üretimi, meyvenin çiçeklenme ve hasat dönemlerinde ani iklim değişikliklerinden olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

LİMON FİYATLARI YÜKSELDİ

Geçen sezon yüksek verime rağmen düşen tüketim, çiftçilerin ürünlerini satmakta zorlanmasına neden oldu. Bazı üreticiler, yüksek maliyetler nedeniyle ürünlerini dalda bırakmıştı. Bu sezon ise limon fiyatları şimdiden yükseldi. Limonun kilosu 80-100 lira arasında değişiyor. Erkenci türlerin piyasaya girmesiyle fiyatların biraz dengelenmesi bekleniyor.

MANDALİNA ÜRETİMİNDE BÜYÜK KAYIP

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 için narenciye üretiminde düşüş öngörüyor. Buna göre, mandalina üretimi yüzde 18.7, portakal yüzde 13.5, limon ise yüzde 16.2 oranında azalacak.

TOPLU MÜCADELE ŞART

Akdeniz meyve sineği, turunçgil bitkilerinde büyük zararlara neden oluyor ve mücadelenin yetersiz kalması durumunda diğer meyve ağaçlarına da yayılabiliyor. Zararlıya karşı bahçelerde yoğun mesai harcanıyor, ancak nakil araçları, işleme tesisleri, satış noktaları ve atık alanlarında da mücadele yapılması gerektiği vurgulanıyor.

TÜKETİM HEDEFİ YÜKSELTİLİYOR

Türkiye’nin narenciye üretimi kendi tüketimine fazlasıyla yetiyor. Kişi başı tüketim 28-31 kilo arasında değişirken, bu miktarın 40 kiloya çıkarılması hedefleniyor. Yüksek üretim, aynı zamanda ihracatta narenciyenin payını büyük tutuyor. Son yıllarda ılıman geçen kış mevsimi nedeniyle iç piyasada narenciye talebi düşüş gösteriyor.

ÜRETİM TAHMİNLERİ

2023 sezonunda yaklaşık 7 milyon 800 bin ton olan narenciye üretiminin, 2024 sezonunda 6 milyon 500 bin tona düşeceği tahmin ediliyor. Üreticiler ise toplamda 5 milyon ton gibi daha düşük bir rekolte öngörüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir